Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Izvannastavne aktivnosti

Suvremena nastava, bez obzira na sve novine, nije u mogućnosti zadovoljiti sve ciljeve formalnog obrazovanja. Kruti predmetno-satni sustav i nedovoljna individualizacija ne mogu zadovoljiti sve učenikove potrebe i interese, stoga svaka odgojna sredina, prema svojim mogućnostima i interesima djece razvija različite izvannastavne aktivnosti.

CartoonKids

Istraživanja pokazuju da učenici koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima imaju višestruke koristi, a mogućnosti sudjelovanja u izvananstavnim aktivnostima povezane su i s pozitivnim akademskim postignućima (Shulruf,Tumen,Tolley, 2007). Baš ta raznolikost izvannastavnih aktivnosti učinila je neke škole prepoznatljivima, a nastavnicima omogućila kreativno kreiranje sadržaja i metoda rada.
Učenici dragovoljno biraju izvannastavne aktivnosti prema svojim afinitetima i željama. U istraživanju o povezanosti izvannastavnih aktivnosti i pozitivnog razvoja djece Eccles i Gootman (2002) identificirali su niz obilježja izvannastavnih programa koja pridonose pozitivnom razvoju djece i mladeži, evo nekih: razvijaju određene društvene, fizičke i intelektualne vještine koje mogu biti korisne u raznim okruženjima, pridonose dobrobiti svoje zajednice, osjećaju se pripadnicima društveno priznate i cijenjene grupe, znaju se nositi s izazovima.

Zavirimo li malo u povijest, škole su oduvijek imale široku lepezu izvannastavnih aktivnosti. Tako se u kameničkoj Spomenici ističe 1958. godina kada je škola obnovila učeničku zadrugu koja je tada imala tri sekcije: kupoprodajnu sekciju, kućne radinosti i poljoprivredni odjel. Navodi se kako sekcija Kućne radinosti te godine nije dovoljno proradila zbog pomanjkanja sredstava. Kako bi zadruga započela što kvalitetnije djelovati, svi članovi zadruge posjetili su tada oglednu zadrugu u Biškupcu. Danas, pedeset godina kasnije, kamenička je zadruga ogledna zadruga i vježbaonica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

1960./61. godine, osim učeničke zadruge, djeluje Kulturno-umjetničko društvo koje obuhvaća sekcije: Pjevački zbor, Tamburaški zbor, Dramska skupina i Kazalište lutaka. Klub mladih tehničara obuhvaća: Mlade saobraćajce, Mlade električare i Grupu za izradu nastavnih sredstava.

1961./62. Osim Kulturno-umjetničkog društva i Učeničke zadruge pojavljuje se i Sportsko društvo: nogometna sekcija, rukometna sekcija i sekcija ostalih sportova te Izviđači. U Klubu mladih tehničara pojavljuje se nova sekcija Fotoamateri. 1965./66. pojavljuje se, uz sve već nabrojene sekcije, i Recitatori. Učenička zadruga ima te godine novu sekciju: Čipkarstvo.

S većim ili manjim oscilacijama, veći je broj izvannastavnih aktivnosti zadržan i danas. Zbog preseljenja u novu školsku zgradu gasi se sekcija Fotoamateri. U planiranju aktivnosti vodimo se načelima individualizma, nepristranosti i raznovrsnosti. Bitne pretpostavke postojanja su: dragovoljni odabir učenika, prijedlozi i želje učenika, postojanje stručne kompetencije učitelja, kvalitetni međuljudski odnosi između svih sudionika odgojno obrazovnog procesa, materijalni uvjeti i opremljenost matične i područnih škole.

 dr. sc. Mirjana Posavec, ravnateljica

Izvannastavne aktivnosti 2016. /2017. 

Naziv Razred Voditelj Vrijeme održavanja
Školsko sportsko društvo 5.-8. Andreja Komes    utorak, 7. i 8. sat
Pjevački zbor 5.-8. Maja Vočanec  utorak, 7. sat
Tamburaši 4.-6. Maja Vočanec  
Mladi šahisti 4.-8. Andreja Komes

 petak, 7.i 8. sat

Literarno-recitatorsko-dramska grupa 5.-8. Nataša Narančić   četvrtak, 7. sat
Mali zbor (MŠ) 1.-4. Maja Vočanec    prema dogovoru
Mali zbor (PŠ) 1.-4. Draženka Vresk  utorak, 5. sat
Dramska grupa 1.-4. Bernarda Kljunić   pon, 5. i 6   sat/svaki dr. tj.
Dramsko- recitatorska grupa (PŠ) 1.-4. Blaženka Sajko   utorak, 5.sat
Ukrasno, ljekovito i začinsko bilje (UZ) 5.-8. Suzana Klarić/suradnik Stjepan Kljunić   četvrtak, 8.sat
Likovna sekcija 5.-8. Jožica Butko  ponedjeljak, 6. sat
Mali kreativci (PŠ) 1.-4. Anita Rostohar  utorak, 5. sat
Kreativna grupa (UZ) 5.,6. i 8. razred Đurđica Basarić Rešetar  utorak, 7.  i 8. sat/svaki dr.tj.
Informatika 1.-4. Ivan Štefek  u rasporedu učenika
Estetsko uređenje škole 5.- 8. Jožica Butko kontinuirano tijekom cijele godine
Filatelistički klub 5. -8. Emina Husnjak  petak, 6.  sat
Prometna grupa – upravljanje biciklom 5. Zlatko Horvat  ponedjeljak, 6. Sat
Mladi tehničari 5. -8. Zlatko Horvat  ponedjeljak, 7. i 8. sat/svaki.dr.tj.

 

Mlade vezilje ( UZ)

5.-8. Višnja Rodek   petak, 7. sat

 Izrada predmeta uporabne vrijednosti od slame i rogoza

(UZ)

5.- 8.

Mirjana Posavec

Emina Husnjak

Đurđica Basarić Rešatar/

vanjska suradnica

Agata Čretni

 prema dogovoru s učenicima

 

 

   Prva pomoć

5. -8. Andreja Sweeney  U dogovoru sa zainteresiranim učenicima nakon završene dodatne nastave iz BIO.

 

 

 

Ispis E-mail