Priredba za Nikolinje

IMG 20181206 095136Dana 6. prosinca 2018. godine, kako i treba povodom blagdana svetog Nikole zaštitnika djece i pomoraca,  upriličena je priredba za učenike naše škole. Od mnogobrojnih krasnoslova, igrokaza i pjesme zaigralo je svako dječje srce, a pogotovo veliko iznenađenje je bio i sam dolazak sv. Nikole koji je svim učenicima podijelio i prigodne darove koje je i ove godine osigurao Grad Lepoglava.

Danas sva djeca znaju da je sveti Nikola svetac koji daruje dobru djecu. Jedna od legendi koje se pričaju o njemu i vežu uz njegovo ime je i ona o siromašnom čovjeku koji je imao tri kćeri. Budući da je djevojkama za udaju trebao miraz, otac ih nije mogao udati. Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi, no Sveti Nikola je nekako saznao za tu odluku nesavjesnog oca pa je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao u platno.

Prišuljavši se noću potajno do kuće, ubacio je zamotuljak kroz prozor. Otac triju djevojaka začudio se kad je ujutro našao toliki novac. Svota je bila dovoljna da časno uda jednu kćer, pa je to i učinio. Isto se dogodilo i po drugi put, pa je siromašni otac udao i drugu kćer. Pri donošenju novca za treću kćer otac je u zasjedi pričekao dobrotvora i u njemu prepoznao svetog Nikolu. Tu je vijest razglasio svima i uskoro su svi znali za njegova dobra djela.

Podijeli