Prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu

ma3Škola se ove godine uključila u realiazciju projekta “Prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu” koje provodi u suradnji s PU varaždinskom. Uvodno predavanje učenicima 7. i 8. razreda održao je policijski službenik Marko Šambar. Ovo je samo prvi dio aktivnosti, dok nas drugi dio aktivnosti očekuje početkom svibnja.

Cyberbullying (nasilje na internetu) čest je pojava među učenicima, a uključuje slanje, objavljivanje ili dijeljenje negativnog, štetnog ili lažnog sadržaja o nekom drugom. To može uključiti dijeljenje osobnih ili privatnih informacija o nekome što uzrokuje neugodnost ili poniženje. 

Posebno zabrinjava činjenica da sadržaj koji se jednom objavi na internetu, postaje relativno trajan. Upravo to je jedna od specifičnosti problema cyberbullyinga, zajedno sa činjenicom da ga je teško primijetiti i činjenicom da je cyberbullying oblik nasilja koji može biti kontinuiran, s obzirom na dostupnost interneta i digitalnih uređaja. Tehnike koje se zlostavljaju putem interneta uključuju: negativne komentare (uvredljive, glasine ili neistine), prijetnje, objavljivanje uvredljivih sadržaja, prozivanje nadimcima.

U današnje vrijeme cyberbullying je jedan od najvećih izvora stresa kod djece. Djeca često pokušavaju sakriti takve događaje od obitelji i nastavnika, ipak se mogu primjetiti promjene u ponašanju koje ukazuju na problem. Takve promjene uključuju promjene u društvenom ponašanju, kao što je iznenadno izbjegavanje prijatelja i društvenih događaja, zatim promjene koje uključuju probleme sa koncentracijom, pad ocjene, gubitak interesa, pa sve do ekstremnih oblika kao što je zlouporaba psihoaktivnih supstanci i alkohola  i želja za samoubojstvom. Takve posljedice su posebno zabrinjavajuće kada se radi o pojedincima koji su već doživjeli prethodne traume.

Podijeli